söndag 29 september 2013

Tack för en väldigt väldigt bra bokmässa!!

Dagen efter bokmässan... Alltså, den pågår ju fortfarande, men jag och Lisa åkte hem igår. Sjukt trötta men sååå otroooligt nöjda. En mycket mycket bra bokmässa för team #Slutases!

Lisa blev nominerad till Nils Holgersson-plaketten för sin bok "Allt jag säger är sant".

Jag blev Läsambassadör. (Har vetat om det sen i slutet av maj, men nu blev det äntligen offentligt.)

Vi båda jettade hit och dit och deltog i diverse saker; samtal vi hade tillsammans, samtal med andra, spelade in live-poddar, var med i radio kl 07.00 på fredagsmorgonen, var med på bokbloggarträffar, och så stod vi en massa i Gillas monter och signerade böcker till alla som ville! Jag längtar alltid till bokmässan, men den i år har nog varit roligast hittills!

En jättekort sammanfattning av allt blir: DET HAR VARIT SÅ HIMLA BRA OCH TREVLIGT!!! Och det har varit SÅ HIMLA KUL att få träffa er läsare!! TUSEN TACK!!

Och ett extra stort tack till den snälla person som köpte vår bok i Gillas monter, fick med sig min Sluta ses-tygpåse av misstag och kom tillbaka med den sen!!

/ Johanna

OBS! Den översta bilden på oss är fräckt lånad från Boktyckes blogg. Om du misstycker Boktycke, så hojta till!


tisdag 24 september 2013

Bokmässan, bokmässan, bokmässan!

Här kommer alla program för våra dagar i Göteborg med start torsdag.

Vårt gemensamma schema.

Lisas schema.

Johannas schema.

Om ni vill ha signerade böcker, säga hej eller lyssna på det vi säger så är det bara att dyka upp! Eller haffa oss i vimlet, om vi inte ser superstressade ut.
Let the games begin! På torsdag.

/ Johanna

fredag 20 september 2013

7 saker som har varit kul med att skriva Hanna och Jens

1) Våra planeringsdagar
Vi har haft såna där vi har dragit upp 6 kapitel åt gången (3 var) och det är på dessa dagar vi bollat allt om karaktärerna och vad och hur som ska hända för dem. Det har varit nördigt och skitkul!! Man pratar ju jättemycket om sånt som inte kommer med i boken också, typ vad Jens har för klädstil eller vad han ska börja plugga på universitetet.
(Från början hade vi ju planeringsdag om hela boken i stort för att klura ut storyn.)

2) Att få respons hela tiden
Efter planeringsdagarna har vi gått hem och skrivit våra kapitel och mejlat dem till varandra, och då har den andra läst och tyckt till direk. Lyxigt! Annars får man ju vänta tills hela boken är färdig innan man får någon detaljerad respons från förlaget. Det tar flera måååånader.
Jag har vant mig vid det här så mycket nu att det känns som att Lisa måste läsa allt nytt jag skriver och ge respons (som hon hittills gjort ocksåpå ett föredömligt sätt).

3) Ha ångest tillsammans inför boksläppet.

4) Läsa reccar och tolka dem ihop efter boksläppet.

5) Prata om Rut.

6) Att vi båda har gått runt på stan och kollat in Jens-liknande personer sen vi efterlyste såna inför fotograferingen
Jag tror jag har slutat spana nu, men jag kollade länge efter vi var färdiga med omslaget.

7) Att ha release-fest!
DET VAR JU SKITKUL!!!

8) Och jag tror det blir skitkul på bokmässan också! Ses vi där?

/ Johanna

torsdag 19 september 2013

Publicera en bok, dra igång en tävling... försvinn från sociala medier?

Nej, nej, nej! Den här veckan har innehållit så mycket diverse bara och swisch! blev det torsdagkväll. Så kan det gå.
Sen i måndags har vi: läst en massa bloggrecensioner och jämfört dem sinsemellan, och tänkt att det är SÅ skönt att vara två i det OCKSÅ eftersom en annan person är exakt lika brydd om vad folk skriver. (Eller jag har tänkt det, men tror Lisa tycker typ lika.)

Visst kommer ni ihåg Instagram-tävlingen? Läs mer. Håller på tom 13 okt.

/ Johanna

måndag 16 september 2013

Tävling på Instagram!


Vill du vinna en apasnygg pocketbokhylla från String, och en kasse fullproppad med bra böcker? Ja, väl? Från och med idag och fyra veckor framåt pågår en tävling på Instagram. Uppgiften är att instagramma en bild från din läsning av "Vi måste sluta ses på det här sättet", och tagga bilden med #slutases. Du har till och med 13 oktober på dig, sedan korar juryn en vinnare. Läs mer här! Och lycka till!

söndag 15 september 2013

Tjuvstart på recenserandet

Det är egentligen imorgon det smäller, men några har varit snabba på att recensera. Inte oss emot! Vi har ju väntat och väntat på läsarreaktioner. Här kommer två stycken, och båda råkar dessutom vara väldigt positiva. Åh, såna reccar gillar man.

Boklyan
Motsdelalune

/ Johanna

TJUVLÄSNING, del 6

Han hade självklart tänkt på det, en massa gånger. Någon dag skulle han och Kajsa träffa nya. Det var ju det att separera betydde. Man flyttade isär, man gick vidare. Men varje gång han snuddat vid det hade det känts så abstrakt. Han hade inte fattat hur han skulle göra. Orka börja. Hur skulle det hända? Han hade aldrig kunnat föreställa sig att han skulle gå ut på krogen och så var det en tjej som såg till att det hände. Bjöd in sig själv på te. Te!
Shit, hon kunde ju inte vara kvar? Inte fortfarande? Om man blir väckt nästan mitt i natten av en person som säger att han måste kuta till sin dotter och att man ska smälla igen dörren efter sig, inte stannar man väl kvar halva dagen då?
”Vad är klockan?”
Han vred på sig för att försöka hitta en på väggen eller micron eller någonstans, men det fanns ingen. Både micron och köksklockan var kvar i hans kök. Kajsa såg på sin mobil som låg på köksbordet. ”11.39. Hurså, ska du göra nåt?”
”Nej.”
”Nehej?” Hon såg på honom och han visste precis vart det var på väg då. Den där tonen och minen. Inget artigt gäst-ande och varsågod-ande längre.
”Alltså, gå om du vill”, sa hon mycket riktigt. ”Du får. Du behöver inte sitta här. Det är ju inte din helg och det var jättesnällt att du kunde komma och stanna så länge. We are very, very grateful.” ”Amen, sluta. Jag ’sitter inte här’. Jag undrade bara vad klockan var i största allmänhet, inget annat.” Hon himlade med ögonen. Han tvingade sig att inte fnysa åt det eller reagera. Försökte styra bort dem från det här spåret med ett till ”det var jättegott” om maten. Precis som en gäst skulle ha sagt. Fast en värdinna skulle inte ha ignorerat det uttalandet. Och en värdinna skulle inte sen ha slagit händerna för ansiktet och viskat ”fan”. Eller: ”Allt det här, jag fattar inte hur vi ska ... Och jag är så himla, himla trött. Och jag kan inte ens tänka på hur ...”
”Jag vet.” Han sträckte ut handen och rörde vid hennes. ”Det är okej.”
”Nej, det är det inte.” Hon skakade på huvudet och en snyftning trängde fram. ”Det är fan inte okej. Det skulle inte bli så här.”
Nej. Inte för att han visste om hon menade de två i största allmänhet, eller ett gnällbråk första gången de sågs som officiellt isärflyttade och separerade, eller det faktum att hennes före detta kille redan legat med en annan tjej, men svaret på alla sakerna var ett rungande nej. Det skulle absolut inte bli så här. Det skulle inte kännas så här, något av det. Det skulle kännas bra. Livet, världen, tillvaron. Allt skulle vara bra.
Borde ha varit.

----------------  
Vi måste sluta ses på det här sättet släpps 16 september. Den riktar sig till läsare från 15 år och uppåt, och är skriven ur två perspektiv. Vartannat kapitel är 18-åriga Hannas. Vartannat är 24-åriga Jens. Det är är ett av sex tjuvläsnings-utdrag ur boken som vi kommer att publicera på bloggen de närmsta veckorna. Och blir du sugen på att läsa mer? Då kan du förhandsboka boken, och få den till specialpris på Bokus! Ange koden "slutases" när du kommer till kassan, så blir boken 20 kronor billigare än vanligt. Klicka här för att förhandsboka! Erbjudandet gäller fram till 12 september.

Bokmässeprogram

Om man vill träffa mig och Lisa på bokmässan i Göteborg så kan man bland annat komma till:

1) Gillas monter!
Vi är där på torsdag mellan 16 - 16.45, fredag 9 - 9.45, lördag 10.45 - 11.30.
Vi tänker att vi står där redo att signera böcker och vara allmänt charmiga och trevliga för såna som vill säga hej eller prata lite.

2) Ett samtal i Kulturrådets monter på fredag kl 11.30 - 11.50. Då pratar vi om att skriva en bok tillsammans. Inget seminariekort för detta är alltså i mässhallen.

3) Ett miniseminarium (där man måste ha kort) på fredag kl 16.30 - 16.50. Samma ämne som i Kulturrådets ungefär. 

Hoppas vi ses! / Johanna

torsdag 12 september 2013

TJUVLÄSNING, del 5

Hur gammal var man när man skaffade barn, egentligen? Trettio, typ? Kunde han vara trettio? Hon hade ingen aning. Hon hade inte tänkt så mycket på hur gammal han var igår, mest konstaterat att han nog var några år äldre, eftersom han bodde i egen lägenhet och allt. Men trettio? Någons pappa? Det kändes faktiskt rätt ... weird. Vad gjorde hon egentligen här?
Hon reste sig från sängen och gick ut i köket. Det var överhuvudtaget rätt skumt att vara här när han inte var hemma, faktiskt. Som om hon gjorde något olagligt på något sätt. Snokade. Hon öppnade kylskåpet och tittade nyfiket in mot hyllorna. Ganska välfyllt ändå! Mjölk och fil. Ost. Några tomater i en påse. Matlagningsgrädde. Ett paket bacon. Några burkar med pesto, marmelad, oliver. Ketchup i hyllorna i dörren. Soja. Sötsur sås. Hon sträckte in handen och snurrade på en medicinflaska för att kunna läsa på etiketten. Flytande alvedon för barn. Hon stängde kylskåpsdörren med en smäll och gick ut i hallen istället. Rotade runt bland jackorna och hittade sin egen, stack ner handen i fickan och drog upp sin telefon. Hon kände ett akut behov av att prata med Märta om allt det här. Nu.
 ”Hallå?” Märta sluddrade sömnigt i luren. Hoppsan. Hon hade glömt att klockan var typ mitt i natten fortfarande.
”Hanna? Är det du?”
”Ja, hej, förlåt. Du sov.”
”Ja, jag ... vad är klockan?”
”Vet inte. Inget.”
”Men vad ... vad gör du? Varför ringer du nu?”
”Jag ...” Hon kände sig plötsligt lite osäker. Hur skulle det här låta, egentligen? Jo, du vet den där kaffekillen? Jag står halvnaken i hans lägenhet och snokar i hans kylskåp. Bara så där. Vad gör du själv? Hon tog ett djupt andetag. ”Jag ... jag är hos den där killen från toalettkön. Espresso House-killen. I hans lägenhet.”
”Killen från toalettk... Du är hos honom? I hans lägenhet?” Märta lät som ett eko. ”Varför då? Eller jag menar, vadå, du följde med honom hem? Igår?”
”Mm.”
”Du följde med honom hem? På riktigt? Vadå, har ni ...?”
 ”Mm.”
”MEN HANNA!!!” Märta nästan skrek i luren.
”Jag vet”, flinade Hanna. ”Och en annan grej som vi kan prata lite om också är det här med att han har barn.”
”Barn?”
”Ja, ett barn. Du vet, en sån där liten människa. Typ två år.” 
”MEN HANNA!!!”

----------------  
Vi måste sluta ses på det här sättet släpps 16 september. Den riktar sig till läsare från 15 år och uppåt, och är skriven ur två perspektiv. Vartannat kapitel är 18-åriga Hannas. Vartannat är 24-åriga Jens. Det är är ett av sex tjuvläsnings-utdrag ur boken som vi kommer att publicera på bloggen de närmsta veckorna. Och blir du sugen på att läsa mer? Då kan du förhandsboka boken, och få den till specialpris på Bokus! Ange koden "slutases" när du kommer till kassan, så blir boken 20 kronor billigare än vanligt. Klicka här för att förhandsboka! Erbjudandet gäller fram till 12 september.

onsdag 11 september 2013

Alla dessa direktrapporter från läsare, I love you!

Det är så spännande och roligt just nu, alltså! Trots att #slutases egentligen inte är släppt ännu verkar boken ha nått ut till en hel del läsare redan, och då och då plingar det till på twitter eller bland mejlen eller bland sms:en från riktiga människor som rapporterar direkt från sin läsning. Herregud, vad jag älskar det! Speciellt när rapporterna innehåller multipla utropstecken och små hjärtan och sånt, och typ är i stil med (och jag citerar helt skamlöst nu): "Som lärare i svenska känner jag nu att meningsbyggnaden i mitt babbel inte är ok, eller nyttjandet av utropstecken. Men what the hell!! UNDERBAR BOK!!" eller "Åh, herregud, vilken fin bok ni skrivit. I love it! I ADORE IT!!!" eller ooo, den här tweeten som plingade in nyss: "Överraskas över hur mycket jag engagerar mig i #slutases - så glad på s187! Så arg på s222!"

Och ja, ja, jag vet, det är kanske inte så snyggt att skryta om det så här. Men jag blir ju så GLAD! Det är ju så ROLIGT! Att ni tar er tid att plinga iväg dessa direktrapporter? Att ni läser boken nu? Guuud, vad jag älskar det!

/Lisa

tisdag 10 september 2013

"Rut och hojen"

Okej, nu är Rut outad här på tjuvläsningen, Jens lilla unge som är 2.5 år. Jag och Lisa ÄLSKAR Rut. Av den anledningen, och för att de som hittills läst boken och hört av sig också verkar älska Rutan Tutan, så kom jag på en möjlig uppföljare igår. Det är en bilderboksserie om bara Rut. Hon förtjänar en huvudroll! Jag vill skriva "Rut och hojen". Lisa vill skriva "Rut får psykbryt på Ica". Man kan också tänka sig "Rut leker med djuren" och "Ruts pappa är dum".
Vi får se?

Och nu är det inte så länge kvar till den 16:e när det är OFFICIELLT SLÄPP!! Och det är inte alls länge till den 12:e sept och då går den fina dealen ut med Bokus. Köp "Vi måste sluta ses på det här sättet" där och ange koden "slutases" när du kommer till kassan. Du får 20 kr rabatt. Skynda fynda!

/ Johanna

TJUVLÄSNING, del 4

”Har du barn?”
Hennes förvånade röst fyllde hela den lilla hallen. Har du barn? Att döma av tonfallet hade hon lika gärna kunnat säga cancer, aids, spetälska, vad som helst, något horribelt bara. Har du BARN?
”Ja.” Jens följde Hannas blick till dockvagnen. ”Men hon ... Ja, ett. En tjej. Men hon är ju inte här nu, för ... Du, jag sätter på lite tevatten, va?”
Han släppte taget om henne och vände, gick ett par steg in mot köket. Ångrade sig. Stannade.
”Hon heter Rut. Hon är två och ett halvt. Och just nu är hon ju hos sin mamma. Givetvis. Så att ...” ”Jaha. Ja, givetvis.” Det hördes hur hon försökte göra rösten normal igen. ”Vilket gulligt namn. Rut.” ”Mm. Hon är gullig. För det mesta.”
Hanna nickade där hon stod kvar i hallen. Håret var lite rufsigt. Var det han som hade gjort det? Deras jackor och mössor låg i en pöl på golvet runtom henne. Just på det sätt som han skulle ha blivit vansinnig på annars.
Fattar du att vi just kysstes?! hade han lust att säga åt henne. Eller ropa eller skrika. Du och jag! Hångel! Vet du hur ... Shit. Hur länge sen det var som jag .... Hjärtat dunkade på honom och hans mun smakade av henne och alldeles, alldeles nyss hade han ...
”Men kom in”, sa han och gjorde en liten vinkning. ”Jag ska ...”
Sätta på tevatten, bädda till sängen, öppna en öl, slänga sig på henne igen? Eller något helt annat. Vad skulle han? Vad gjorde man nu, vad borde han göra? Om man är en kille som precis har flyttat ut sin sambo och sitt barn, och sen går ut på krogen och ...
Nej, fel approach. Helt fel.
Om man är en kille som går ut på krogen och träffar en söt tjej och börjar prata med henne och sen följer hon, kors i taket och ta i trä och femtusen andra besvärjelser för sånt händer aldrig, inte förrän nu, men hon följer med en hem och ...
  ”Ganska luftigt”, sa Hanna bakom honom.
 Hans vardagsrum. Efter Kajsas flytt bestod möblemanget av en soffa och ett soffbord, en elljusstake i fönstret och en golvlampa bredvid soffan. Mot ena väggen stod tre bokhögar prydligt uppradade, men bokhyllan var hos Kajsa. Det var även fåtöljen, alla blommor och tygstycket från Mexiko som hennes mamma köpt och som de haft på väggen bakom soffan. Kajsa hade tagit med sig det mesta av det där krimskramset som han inte direkt tänkt på förut men som han nu fattade gjorde att ett rum såg ut som ett hem och inte bara en uppställningsplats. Och det såg för jävligt ut utan allt det. Det hjälpte inte att hans mamma, måste det vara, hade städat och gjort det bästa av situationen med att stapla böcker prydligt och så. Det såg ändå kalt, sterilt och fult ut.


----------------  
Vi måste sluta ses på det här sättet släpps 16 september. Den riktar sig till läsare från 15 år och uppåt, och är skriven ur två perspektiv. Vartannat kapitel är 18-åriga Hannas. Vartannat är 24-åriga Jens. Det är är ett av sex tjuvläsnings-utdrag ur boken som vi kommer att publicera på bloggen de närmsta veckorna. Och blir du sugen på att läsa mer? Då kan du förhandsboka boken, och få den till specialpris på Bokus! Ange koden "slutases" när du kommer till kassan, så blir boken 20 kronor billigare än vanligt. Klicka här för att förhandsboka! Erbjudandet gäller fram till 12 september.

söndag 8 september 2013

Bokfrukost i Umeå den 17 okt!

Om man bor i Umeå med omnejd så kanske man vill komma på bokfrukost på Pilgatan den 17 okt kl 8.15? Jag pratar om både "Vi måste sluta ses på det här sättet" och min andra nysläppta bok, "Lite ihop", som är för såna mellan 9-12 år (och som även utspelar sig i Umeå, tom lite på Pilgatan). Det är gratis frukost, men begränsat antal platser och anmälan görs till info@lillapiratforlaget.se senast 11 okt. Program mellan kl 8.15-9.15.

(Obs, bara jag, inte vi båda den här gången.)

/ Johanna

lördag 7 september 2013

TJUVLÄSNING, del 3

Det hade varit en väldigt bra kväll, det här. På så många sätt. Först för att Märta och hon hade haft så kul med alla Parisplaner och allt. Sen för det där ganska äckliga vinet, som lagt sig som en fnissig matta i magen. Och så nu, den här Kaffekillen. Hanna sneglade lite på honom. Han var ovanligt rolig för att se så vanlig ut, faktiskt. Lite som när han sålde kaffe, fast ännu bättre. Han såg kanske inte så mycket ut för världen i sina vanliga jeans, sin vanliga halsduk, sitt vanliga hår som skulle behöva klippas lite, och sin vanliga vinterjacka som såg varm och praktisk ut. Ändå kom Hanna på sig själv med att le så mycket att det nästan började göra ont i kinderna vid det här laget.
”Jag ska visa dig en sak”, sa hon. ”Som du kanske kan ha nytta av i fortsättningen. Det är lite komplicerat, men om jag tar det väldigt långsamt så kanske du klarar av att hänga med?”
Han nickade.
 ”Är du med?”
Ny nick. Som i slow motion sträckte hon fram handen mot honom tills hon stod i perfekt hälsningsposition med handflatan i luften.
”Hanna”, sa hon. Han var ganska gullig när han log, faktiskt. Och lättlärd! Hans kalla hand greppade tag om hennes handflata i ett alldeles lagom hårt handslag.
 ”Jens.”
”Trevligt att träffas.” 
”Verkligen.”
----------------  
Vi måste sluta ses på det här sättet släpps 16 september. Den riktar sig till läsare från 15 år och uppåt, och är skriven ur två perspektiv. Vartannat kapitel är 18-åriga Hannas. Vartannat är 24-åriga Jens. Det är är ett av sex tjuvläsnings-utdrag ur boken som vi kommer att publicera på bloggen de närmsta veckorna. Och blir du sugen på att läsa mer? Då kan du förhandsboka boken, och få den till specialpris på Bokus! Ange koden "slutases" när du kommer till kassan, så blir boken 20 kronor billigare än vanligt. Klicka här för att förhandsboka! Erbjudandet gäller fram till 12 september.

fredag 6 september 2013

Kom till Vallentuna och Lidingö i oktober!

Nu blir det evenmangsinfo här på bloggen. Ta fram kalendern och anteckna!

På lördag den 12 okt är jag och Lisa på Vallentuna bibliotek kl 14 och pratar om skrivande, läsning, böcker och givetvis "Vi måste sluta ses...". Gratis inträde.

På lördag den 19 okt är det Kulturnatt på Lidingö bibliotek, och då följer vi med vårt förlag Gilla böcker dit. Jag vet inte tiden än, men det blir dagtid. Inte natt. Också gratis.

När jag känner mig lite mer utvilad och välorganiserad ska jag även skriva ett inlägg med alla tider på bokmässan i Göteborg, men det blir inte ikväll.

/ Johanna

onsdag 4 september 2013

TJUVLÄSNING, del 2

När Jens sköt upp dörren fick han tränga sig förbi två tjejer som stod där utanför och väntade på att damtoan skulle bli ledig.
 ”Vänta, är det nån därinne?”
En av tjejerna spanade förbi honom in mot herrarnas.
”Nej.”
”Är det både pissoar och en vanlig toa?”
”Eh, ja?”
Det var hon som Manny börjat jiddra med vid baren. Hon såg inte trött ut. Rosiga, glada kinder och pigga ögon. Hon hade brunt hår som var uppsatt i en hästsvans, och en kofta och ett vitt linne med röda knappar. Såg ut som en typisk Söder-tjej; söt och lite lagom arty.
 ”Kan du stå här och vakta medan jag bara slinker in?” bad hon.
”Vakta?” upprepade han.
”Jamen, om du står här så tror killarna att det är kö så då går dom inte in och då råkar ingen få en chock om han plötsligt möter en tjej när han precis har langat fram sin ...”
Hon gjorde en gest med handen och han fyllde automatiskt i det saknade ordet.
 ”Snorre.”
 I samma sekund kom han på att hon nog inte menat att han skulle svara. Hon visste vad det hette. Hon var inte en tvååring som frågade vad allting var. Hon hade väl snarare försökt att inte säga det. Och snorre? Hallå, vad var det för ord? Om han i alla fall gått på penis, eller snopp. Mer neutralt och vuxet, värdigt en individ över fem år. I värsta fall kuk. Men snorre var ju liksom ...
 ”Exakt”, fnissade hon mycket riktigt. ”Så då står du här, okej?”

 ----------------  
Vi måste sluta ses på det här sättet släpps 16 september. Den riktar sig till läsare från 15 år och uppåt, och är skriven ur två perspektiv. Vartannat kapitel är 18-åriga Hannas. Vartannat är 24-åriga Jens. Det är är ett av sex tjuvläsnings-utdrag ur boken som vi kommer att publicera på bloggen de närmsta veckorna. Och blir du sugen på att läsa mer? Då kan du förhandsboka boken, och få den till specialpris på Bokus! Ange koden "slutases" när du kommer till kassan, så blir boken 20 kronor billigare än vanligt. Klicka här för att förhandsboka! Erbjudandet gäller fram till 12 september.

måndag 2 september 2013

TJUVLÄSNING, del 1

"Och mer då?”, sa Märta otåligt. ”Berätta mer!”
Hanna log och lutade sig tillbaka på stolen. Hon njöt. Det här var precis så perfekt som hon hade hoppats när hon stod hemma i hallen och drog på sig stövlarna för några timmar sen. Eller ännu bättre? Kanske ännu bättre. Märta strålade som ett sprakande tomtebloss mitt emot henne, mer och mer uppspelt för varje liten detalj Hanna la fram.
”Okej”, sa Hanna leende, och drog medvetet ut på härligheten lite extra genom att slänga in en ny näve nötter i munnen. ”Är du beredd, baby?”
Märta nickade entusiastiskt. Hon var redo.
”Lyssna nu då”, sa Hanna, ”Maraiskvarteren. Dom måste du komma ihåg. Kan du upprepa efter mig? MA-RÄ-KVAR-TE-REN.” 
Märta repeterade lydigt.
 ”MA-RÄ-KVAR-TE-REN”, sa hon. ”Vad är det?”
”Våra nya favoritkvarter.”
”Åh, är det?”
 ”Mais oui, baby.”
Märta gjorde sin vanliga överdrivna klappa-i-händerna-som-ett-alldeles-för-peppat-barn-gest, och fick Hanna att skratta till för säkert hundrade gången ikväll. Alltså, entusiasmen kring det här bordet nu! Den nådde nya rekordnivåer hela tiden. Hanna skulle mycket väl kunna lutat sig fram och pussat på sin bästa kompis i ren och skär glädjeyra om det inte hade varit för att hela bordsytan var belamrad med glas och flaskor och nötter och grejer.
 ”Varför gillar vi just dom kvarteren så mycket då?” frågade Märta lite mer sansat.
”För att dom är typ så här: Fina gator med slitna gråa hus och små katter som går omkring och mjauar romantiskt i skymningen.”
”Mmm ... katter som mjauar. Heter det inte jamar?”
”Mjauar, jamar, whatever. Fokus nu!”
”Oui, mademoiselle!”
 Märta la båda händerna på bordet och satte sig ordentligt på stolen med ryggen rak som en pinne och blicken uppmärksamt riktad mot Hannas mun. ”Jag lyssnar.”

Hon behövde inte tjata. Hanna hade så mycket att berätta för henne att hon nästan inte visste vart hon skulle ta vägen. Alltså, Paris! Fatta! Märta och hon hade pratat i flera år om att flytta dit efter studenten, och nu hade hon precis varit där under jullovet, på plats, mitt i drömmen. Visserligen med sin familj och inte med Märta, men ändå. Ändå!
 ”Och så finns det skitcoola små butiker i varje hörn där man kan köpa snygga grejer. Och små bagerier! Och kaféer! Och överallt är det helt asbra stämning, för hela området är fullt av snälla judar och festliga bögar och det är ingen brottslighet alls knappt.”
 ”Är det inte?”
 ”Nej. Förstå hur perfekt! Och sen finns det jättemånga små, mysiga barer där vi kan sitta och läppja världsvant på ett glas vin fast det typ bara är mitt på eftermiddagen, för det är sånt man gööör i Paris, det är liksom ingen stor greeej.”
 ”Oh la la.” Märta suckade lyckligt. Hon höll upp sin cider lite i luften och tittade utstuderat drömmande ut genom fönstret.
 ”Så här?” frågade hon. ”Ser jag världsvan ut nu?”
Hanna rynkade ögonbrynen.
”Så där.”
 ”Vadå, så där?”
 ”Jamen, den där cidern förstör ju rätt mycket.”
Märta vände snabbt ansiktet mot henne igen. 
”Åh, Gud!” sa hon. ”Säg inte att jag måste lära mig dricka vin!”
 ”Jo”, sa Hanna nöjt. ”Och äta ost som luktar fis.”

----------------  
Vi måste sluta ses på det här sättet släpps 16 september. Den riktar sig till läsare från 15 år och uppåt, och är skriven ur två perspektiv. Vartannat kapitel är 18-åriga Hannas. Vartannat är 24-åriga Jens. Det är är ett av sex tjuvläsnings-utdrag ur boken som vi kommer att publicera på bloggen de närmsta veckorna. Och blir du sugen på att läsa mer? Då kan du förhandsboka boken, och få den till specialpris på Bokus! Ange koden "slutases" när du kommer till kassan, så blir boken 20 kronor billigare än vanligt. Klicka här för att förhandsboka! Erbjudandet gäller fram till 12 september.

Sugna på lite tjuvläsning?

Nu är det två veckor kvar tills boken släpps. TVÅ VECKOR! Det är inte så jättemycket ändå. Under tiden vi väntar (ja, vi väntar. Och förhoppningsvis även några av er.) så har vi tänkt publicera sex stycken tjuvläsningsinlägg här på bloggen.

Det blir korta utdrag ur boken, tre från Hannas perspektiv, tre från Jens perspektiv, med start om... en liten stund.

Hatar man spoilers så läser man inte. Men samtliga utdrag är från inledningen på boken, och avslöjar bara lite lagom mycket smask (tycker vi själva i alla fall).

Hoppas ni gillar!

söndag 1 september 2013

Förhandsboka boken till specialpris!

EXTRA! EXTRA! Just nu (och fram till och med 12 september) får du 20 kronor rabatt om du förhandsbokar vår bok hos Bokus. Ange koden "slutases" när du kommer till kassan bara, så ordnar det sig!

Klicka här för att förhandsboka!